Fyring i peisen skal være både koselig og energieffektivt, men noen ganger kan det være vanskelig å få god fyr i peisen. Her finner du grunnleggende tips for hvordan du kan fyre i peisen på en god måte. Husk at sikkerhet kommer først når du fyrer i peisen, og derfor er det viktig å sørge for at både peis og pipe er i god stand for å sikre at du fyrer på en forsvarlig måte. Les videre for generelle tips om effektiv fyringsøkonomi.
Forbered peisen og vedlikehold skorsteinen:
Sørg for at peisen er fri for overflødig aske og sot. Vær obs på at du ikke fyrer med store mengder papir, papp eller lignende. Dette gjør ovnen din skitten, og gir en for høy temperatur under fyring, noe som kan skade ildstedet ditt.
Hvis det er lenge siden skorsteinen sist ble feid, anbefales det å få dette utført av en profesjonell feier for å redusere risiko for skorsteinsbrann. Hvor ofte det feies hjemme hos deg avhenger av hvor mye du fyrer og hvilke rutiner kommunen din har for dette. Etter norsk lov er minstekravet at feiing skal utføres hvert fjerde år.
Husk at feieren bare rengjør skorsteinsløpet i hjemmet ditt, og tar ikke hensyn til vedlikehold av ildsted og tilhørende røykrør. Tette røykrør kan føre til redusert trekk i pipen, noe som også kan medføre at røyk som siver inn i rommet når du fyrer. Dersom du er usikker på tilstanden til din skorstein eller ildsted, ta kontakt med oss.
Åpne spjeldet for god ventilasjon:
Det er viktig å ha åpent spjeld når man skal tenne i peisen. Dette gir bedre lufttilførsel inn i ildstedet, noe som gjør det mye lettere å få god fyr.
Bygg et "bål" og tenn på:
Start med å legge mindre små biter ved i bunnen av peisen. Plasser gjerne også et par tennbriketter eller litt sammenkrøllet avis under og rundt veden. Prøv å plassere veden slik at det er litt mellomrom mellom bitene for ekstra god luftstrøm. Det er viktig å ikke legge på for mye ved med en gang før du tenner på. La brannen bygge seg opp sakte, legg på mer ved etterhvert, og kos deg!
Hvilken ved burde du bruke?
Hvilken ved man velger å fyre i peisen med, har en viss påvirkning på din fyringsøkonomi. Bjørk er den mest typiske vedtypen som selges i butikk i Norge, og er på mange måter et foretrukket valg ved fyring i peis. Bjørk har en høy brennverdi og genererer mye energi per volumenhet, altså mye varme for hver kubbe du legger i peisen.
Det finnes også andre typer ved med høyere tetthet som er enda bedre til oppvarming når det er skikkelig kaldt. Tretyper som eik, alm og ask har høyere energiinnhold enn bjørk, og prisen på en vedsekk av disse treslagene kan faktisk være noe lavere enn prisen for en sekk med bjørk.
Dersom du har mulighet til å lagre ved over tid, vil vi anbefale at du kjøper veden om våren eller sommeren, og ikke i høysesongen. Da er veden nemlig billigere.
Ildstedet du velger er viktigere enn veden du velger
Når alt kommer til alt, er det nok ikke mye poeng i å bekymre seg for hvilken ved du putter i peisen. Til tross for at valg av ved har en viss relevans for din fyringsøkonomi, er det ingen tvil om at installasjon av et rentbrennende ildsted vil være mest pengebesparende på sikt.
I dag er det krav til at nyinnstallerte ildsteder skal være rentbrennende. Dette kravet stammer først og fremst på bakgrunn av miljøhensyn, men det finnes flere grunner for hvorfor du som forbruker vil foretrekke et rentbrennende ildsted, i tillegg til det å bidra positivt til miljøet.
Dersom du har spørsmål om noe som helst vedrørende ditt ildsted hjelper vi deg gjerne! Benytt vårt kontaktskjema eller kontakt oss på telefon for en uforpliktende samtale.